top of page

Kishë Adventiste në Shqipëri

Historia jonë

Në fund të viteve 1930, një shqiptar i quajtur Daniel Lewis, i cili jetonte në Boston, u ftua të vinte në Shqipëri si misionar me synimin për të themeluar komunitetin e parë adventist në vend. Puna filloi ngadalë, por shumë shpejt disa njerëz përqafuan ungjillin dhe filluan të mbanin Sabatin.

Në vitin 1942, Daniel Lewis shkoi në Itali në kërkim të një gruaje adventiste dhe atje takoi Flora Sabatino. tre vjet më vonë ata kthehen në Shqipëri për të vazhduar misionin e tyre. Në të njëjtën kohë, në vend u vendos regjimi komunist dhe të gjitha fetë u ndaluan. Udhëheqësit fetarë filluan të vuanin nga persekutimi nga qeveria dhe, rreth vitit 1950, Lewis dhe familja e tij vendosën të largoheshin nga vendi. megjithatë, plani iu raportua autoriteteve dhe Lewis, gruaja dhe dy fëmijët e tij u arrestuan.

Lewis u dërgua në një burg dhe gruaja dhe fëmijët e tij në një tjetër. Pas 4 ditësh fëmijët u ndanë nga nëna dhe për rreth 1 vit e gjysmë ajo nuk kishte asnjë informacion për ta. Flora u lirua pas 18 muajsh dhe u bashkua me fëmijët e saj, të cilët kishin mbetur në një jetimore. Megjithatë, familja nuk e pa më Lewisin.

Shokët e qelisë së Lewis thonë se për shkak se ai nuk pranoi të punonte të shtunave, ai u torturua çdo javë. Megjithëse besimi i tij mbeti i palëkundur, trupi i tij nuk rezistoi dhe Danieli vdiq në burg.

 

Mes personave që ishin prekur nga mesazhi i Daniel Lewis ishte edhe një grua e quajtur Meropi Gjika. Gjatë gjithë periudhës komuniste, Meropi mbajti të fshehur një kopje të Biblës në greqisht, duke lexuar 3 kapituj çdo ditë dhe 5 të shtunave.

Në fillim të viteve 1990, me fundin e komunizmit, kisha dërgoi disa drejtues në Shqipëri. Në një vizitë në shtëpinë e Meropit, ATA ishin të emocionuar, ndërsa ajo solli një kuti të vogël me një pako plot me para, duke shpjeguar se për gati 40 vjet, ajo kishte marrë të dhjetën çdo muaj.

Në vitin 1992, pastor David Currie mbajti kontaktin e parë në Shqipëri. Qindra njerëz u tërhoqën për të dëgjuar historitë biblike për herë të parë. Dhe më 18 prill 1992 Meropi u pagëzua e para në vend.
 
Misionarët e parë dhe të konvertuarit e hershëm punuan së bashku për të themeluar zyrtarisht kishën në vend. sot në Shqipëri ka rreth 100 anëtarë të rregullt dhe 5 pastorë.

bottom of page